English
MENU

festivalkomponist: Kaija saariaho

undefined

Den finske komponist Kaija Saariaho er festivalkomponist på NJORD New Nordic Music Biennale 2016 og bliver præsenteret ved en række koncerter og udstillinger.

Kaija Saariaho (f. 1952) er en af vor tids betydeligste komponister. Karakteristisk for hendes musik er de transparente, organiske og ekspressive klangbilleder – ofte skabt med brug af elektroniske kompositioner blandet med akustisk musik.

På NJORD vil en række af Kaija Saariahos værker blive opført og sat i spil med både andre komponisters værker såvel som med billedkunst og visuals. Endvidere har NJORD bestilt et helt nyt værk af Saariaho, som bliver uropført på NJORDs åbningsaften. Saariaho vil desuden deltage aktivt i udviklingen af lyd- og kunstworkshops for børn, som afvikles under og efter biennalen.
Hermed bliver NJORD 2016 den største præsentation af Kaija Saariaho på dansk jord nogensinde, og biennalen giver dermed det danske publikum en unik mulighed for at opleve den verdensberømte komponist i vidt forskellige konstellationer og omgivelser.

NJORD 2016 bygger på en kunstnerisk idé om at fokusere på mødet mellem musik og farver. Et tema, der lægger op til en sansemættet kulturbegivenhed, hvor klangfarverne i musikken og farveklangene i billedkunsten fylder Københavns historiske og moderne arkitektur.
Her er Kaija Saariahos musik mere relevant end nogen anden. Saariaho er kendt for at kombinere akustisk og elektronisk musik med vægt på klange og klangfarver, og hendes værker slår bro til både billedkunstens, dansens og teatrets verden.
Før Saariaho uddannede sig som komponist, studerede hun både musik og kunst, og dette krydsfelt har således altid været et vigtigt omdrejningspunkt i hendes virke. Ofte henter hun inspiration uden for musikkens verden – det være sig i nattehimlen, naturen, kunsten eller litteraturen.

Kaija Saariaho studerede komposition ved Paavo Heininen på Sibelius Akademiet i Helsinki, hos Brian Ferneyhough på Freiburg Musikhochschule samt på IRCAM i Paris, hvor hun har været bosat siden 1982.
Kaija Saariaho har modtaget en lang række udmærkelser og priser for sin musik, herunder Nordisk Råds Musikpris i år 2000, en af verdens største priser – den amerikanske Grawemeyer Kompositionspris i 2003, Musical America Composer of the year 2008, Léonie Sonnings Musikpris i 2011 ved en koncert med DR Symfoniorkestret og i 2013 The Polar Music Prize sammen med den senegalesiske sanger og politiker, Youssou N’Dour.


”Mens jeg sad dér og lyttede, begyndte jeg pludselig at se farver og farveformationer, der bevægede sig igennem orkestret, mens de spillede – fuldstændig som når man ser et nordlys bevæge sig hen over himlen: farver, der skifter, idet de store formationer i store bløde bevægelser glider afsted, sådan bevægede disse farveformationer sig igennem orkestret, mens de opførte Saariahos musik.”
Initiativtager til NJORD Biennale, Jane Schwarz, om sit første møde med Kaija Saariahos musik.

 

NJORD - Kultur for børn & teenagere

TILMELD DIG NYHEDSBREV